Nieuwtjes
17 december 2023
Lange tijd is er geen nieuws verschenen. Eerst was er Corona, daarna hard werken en de afgelopen zomer was Jantien deels uitgeschakeld wat ook extra werk en energie in beslag nam.
Maar nu zijn we er weer op volle sterkte!
Helaas hebben we nog altijd een patientenstop, ondanks dat we het liefst iedereen van harte welkom zouden heten! Alleen als u nooit eerder hier in de buurt een dierenarts heeft gehad, maken we graag een uitzondering. Dus als u hier net bent komen wonen of voor het eerst (weer) een pup aanschaft, geef ons dan gerust een bericht, dan kijken wij of het ons qua tijd past jullie toe te voegen aan ons bestand.
1 juli 2021
Na bijna 3 jaar heeft Britt onze praktijk verlaten. Ik heb veel van haar geleerd en heb me altijd weer verbaasd over haar eindeloze geduld met dieren. Haar hart lijkt te leven voor de dieren.
Het was fijn om samen te werken, maar de tijd om andere keuzes te maken was helaas aangebroken.
Dank je wel, Britt! Voor al je inzet. We konden altijd een beroep op je doen. Veel plezier in Wolvega!
18 maart 2021
Al ruim een jaar bieden wij gratis Puppy-koekje-consulten aan. Het is fijn om pups te volgen, regelmatig even binnen te zien, koekje te geven en even te horen hoe het allemaal gaat.
Soms zien wij honden pas na een jaar terug en blijken ze inmiddels bang, te zwaar, niet goed gewisseld of wat dan ook te hebben, wat we dan niet altijd meer kunnen bijstellen.
Bang voor de dierenarts is echt niet nodig, dus voel je vrij een Puppy-koekje-consult af te spreken. Wij hanteren zelf een frequentie van elke maand in het eerste levens halfjaar en daarna elke 3 maanden.
Ons bevalt het heel erg goed, hopelijk jullie ook!
16 maart 2021
Corona blijft ons bezig houden. Wij blijven open, iedereen is van harte welkom als het nodig is, maar.... neem alle veiligheidsmaatregelen zoveel mogelijk in acht! Dus laat liever iemand anders komen met je huisdier, als je niet helemaal fit bent. Was je handen regelmatig, dus ook na een bezoek aan ons en hou afstand tot ons.
Een afspraak annuleren kost bij ons nooit geld, dus nu ook niet. Niemand kan in de toekomst kijken. Dus maak gerust een afspraak, ook voor de jaarlijkse vaccinatie, als het weer tijd is. Mocht de wereld er morgen anders uitzien, dan kan je gratis annuleren.
Laten we met zijn allen ons best doen. Dat is het minste wat we kunnen doen.
Historie:
7 Oktober 2017
Landelijke Open Dag voor Dierenarts praktijken.
Kom gerust binnenlopen op zaterdag 7 oktober tussen 13.00 en 17.00 uur. Er staat koffie, thee of limonade voor u klaar. En er is van alles te zien en te doen. Een kleine rondleiding, uitleg over de apparatuur of zelf een hechting maken! Maar ook een kleine kwis voor de kinderen en een lootjes verkoop met als hoofdprijs een jaar lang gratis ontworming voor uw hond of kat. De opbrengst van de lootjes verkoop gaat naar Dierenopvang de Achtste Hemel in Haule.
Aanmelden is niet nodig, kom gewoon gezellig langs! De deur staat open en uw bezoekje verplicht u natuurlijk verder tot niks!
Juni 2017
BLAUWALG IN KUINDERVAART, Kuinderbos
Waterschap Zuiderzeeland heeft donderdag 15 juni blauwalg aangetroffen in de Kuindervaart ter hoogte van de hondenuitlaatplaats Kuinderbos. Op locatie worden waarschuwingsborden geplaatst. Het waterschap waarschuwt mensen het water niet te gebruiken, mee te spelen of honden erin te laten zwemmen. Medewerkers van het waterschap houden de situatie in de gaten. Zodra het water weer blauwalgvrij is, verwijdert het waterschap de borden.
Blauwalg
Bij warm weer kan er blauwalg ontstaan in het water. Dit komt ook vaak voor in stilstaand water en ondiepe sloten. De algen vormen een (schuim)laag aan de oppervlakte van het water. Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden waar mens en dier gezondheidsklachten van kunnen krijgen, zoals huidirritatie en duizeligheid.
Lekker wandelen met je hond in het voorjaarszonnetje en dan sta je ineens voor een lang roodwit gestreept lint. “Toegang verboden wegens blauwalgen” staat vermeld op het aanwezige bordje. Gevaar voor mens en dier. De anders zo geliefde zwem- en drinkplek van je viervoeter is nu ineens verboden terrein vanwege de groei van blauwalgen.
Zijn die blauwalgen nou wel zo gevaarlijk?
Ja zeker, blauwalgen zijn giftig. Blauwalg wordt veroorzaakt door de Cyanobacterie. Deze bacterie zorgt er voor dat water troebel wordt en gaat stinken. Blauwalgen kunnen voorkomen in sloten, zwemwater (zoet en zout), maar ook in drinkbakken. De blauwalg gedijt het beste in stilstaand water met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius.
Blauwalg kan dodelijk zijn
Uw hond kan de blauwalg opnemen door het water te drinken of door spelen in het water. Ook het schoon likken van zijn vacht na het zwemmen is een risico. Na opname van de blauwalg kan uw hond, en dat geldt ook voor andere huisdieren, misselijk worden, gaan braken, dunne ontlasting krijgen en algeheel verzwakken. In ernstige gevallen kunnen zich zenuwverschijnselen voordoen zoals trillen en stuiptrekken. Daarna kunnen er ademhalingsproblemen optreden en verlammingen. Dit kan zo ver gaan dat honden er aan bezwijken. Let op:
een klein beetje blauwalg kan voor uw hond al binnen enkele uren dodelijk zijn.
De zwemgebieden in Nederland worden regelmatig gecontroleerd op de groei van blauwalgen, maar er wordt niet gecontroleerd op welke soort er groeit. Bovendien zwemmen veel honden juist buiten de zwemgebieden, waar helemaal geen controle van het water is. Wanneer uw hond na het zwemmen ziek wordt, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.
Denkt u blauwalg te zien, dan kunt u dit melden bij Waterschap Zuiderzeeland, telefoon 0320 274 911. Medewerkers van het waterschap komen dan ter plekke de situatie beoordelen.
WAAR VEILIG ZWEMMEN?
Flevoland heeft officiële zwemlocaties waar tijdens het zwemseizoen de waterkwaliteit tweewekelijks gecontroleerd wordt. Veilig zwemmen is daarom alleen op deze locaties gegarandeerd. De exacte zwemlocaties en bijbehorende zwemadviezen kunt u vinden op www.zwemwater.nl.
Voorjaar 2017
Ik ontkom er niet aan om af en toe bij te scholen of na te scholen. Of het nou gaat om een avond om bijgepraat te worden over het wel en wee van de zeer omstreden tablet Bravecto (kijk ook eens op www.bravectofacts.com) of om de introductie van een nieuw medicijn. Ik vind het leuk om op de hoogte te blijven en met collega's de nieuwste methoden te bediscussiëren.
Zo heb ik gedurende de winter en het voorjaar 5 hele dagen een zeer uitgebreide Oogcursus gevolgd. Veel theorie, maar ook een hele dag opereren op (dode) honden ogen, op dieren die door eigenaren speciaal voor dat doel zijn afgestaan. Het was echt heel erg leerzaam. Al heel lang doe ik cherrey eye operaties en ooglidcorrecties, maar nu nogmaals de puntjes op de i onder zeer deskundige leiding. En ook het opereren van het hoornvlies, na een beschadiging konden we rustig oefenen zonder blijvend letsel te veroorzaken.....
Ik ben nu natuurlijk geen Oogspecialist, maar heb wel het idee om weer beter in te schatten hoe het met de ogen van uw hond gesteld is!
Zomer 2016
Het is altijd goed om ervoor te zorgen dat je kennis up to date blijft, maar zeker als je alleen werkt, dreig je op een gegeven moment altijd gelijk te hebben. De kans die het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam aan praktijken bood om een dag mee te kijken in de Artrose-poli hebben wij dan ook met beide handen aangenomen. We hadden geen idee wat ons te wachten stond. Maar deze dagen gingen al onze verwachtingen ver te boven!
Eerst heeft Jantien een dag meegelopen. Een allerhartelijkste ontvangst werd gevolgd door het meekijken en mee mogen denken in de spreekkamer. Met de eigenaren van een klein hondje met Calve Legg Perthes, waarbij de heupkop langzaam 'oplost', werden de röntgenfoto's nogmaals bekeken en de behandel opties doorgesproken. De eigenaren besloten om een nieuwe heupkop te laten aanmeten. De ins en outs worden uitgebreid van alle kanten belicht en uiteindelijk maken ze bij de balie een afspraak voor de operatie. Wat mij vooral opvalt, is de uitgebreide tijd die er genomen wordt om de eigenaar de tijd te geven vragen te stellen en duidelijkheid te krijgen over wat hem en zijn dier te wachten staat.
De rest van de dag bestaat uit het mogen bijwonen van verschillende operaties. De meeste indruk maakte de 'reparatie' van een aangereden kat. De poot was gebroken, dus daar werd een pen in gezet. Maar ook de middenhandsbeentjes waren kapot. Daar werden met zeer veel zorg ieni-mini pennetjes ingezet. Een ongelofelijk knap staaltje precisie-werk!
Maar ook het zetten van een heup die al enige dagen uit de kom was, was bijzonder om te zien. Met een grote hoeveelheid langzaam oplosbaar hechtmateriaal werd de heup gedwongen om op zijn plaats te blijven zitten, zodat de spieren de tijd krijgen om weer aan hun nieuwe situatie te wennen. Het bestaan van dit langzaam oplosbare hechtmateriaal was nieuw voor mij.
Een week of 3 later mocht Anneke een dag meelopen, die haar dag gelijk op de OK kon beginnen. Het begon met voorbereiden van een patiënt voor een TTA operatie. Hierbij is het probleem, dat de kruisband geheel of gedeeltelijk afgescheurd is. Door het breder maken van het scheenbeen met behulp van een wig, vangt dit de oorspronkelijke werking van de kruisband op.
Daarna volgde een andere patiënt, met een patellaluxatie. Dit betekent dat de knieschijf regelmatig van zijn plek gaat, waardoor de knie op slot slaat. Bij deze operatie wordt de geul waar de knieschijf van boven naar beneden in heen en weer glijdt dieper gemaakt, zodat hij minder tot geen mogelijkheid meer heeft naar links of rechts te schieten.
Na een korte pauze werd een kat opgehaald, die binnen gebracht was op de spoedkliniek. De orthopeed onderoekt de patiënt. Na het maken van röntgenfoto's bleek hij een gebroken bekken en een verbrijzelde achterpoot te hebben. Een pootamputatie was onvermijdelijk en het bekken werd met diverse pennen weer tot één geheel gemaakt.
's Middags werd er een MRI scan gemaakt van een hond die mogelijk een LPC had. Dat is een los zittend stukje bot in de elleboog. Na een uitgebreide scan bleek dit niet het geval en verder onderzoek zou later in de week volgen.
Als laatste stond het bijwonen van een consult op de poli op de agenda.
Vooral de praktische werkzaamheden, met betrekking tot wassen en scheren en voorbereiden van patiënten waren leerzaam. Maar ook de efficiëntie is ongelofelijk in zo'n groot 'bedrijf' met zoveel medewerkers, die allemaal precies weten wat ze doen.
Het waren leuke en leerzame dagen!
Alle medewerkers van het MC voor Dieren willen we heel erg bedanken voor deze leerzame dagen. Echt bijzonder om in de keuken van een ander te mogen kijken.
3 oktober : een zeer gezellige en geslaagde Open Dag!
Zaterdag 3 oktober was het mogelijk om geheel vrijblijvend een kijkje te nemen achter de schermen en achter de deuren van onze praktijk. Onderstaande verhaal was als aankondiging van de dag en bleek veel mensen nieuwsgierig gemaakt te hebben. Het was gezellig, veel leuke mensen en ook mensen zonder dieren, kwamen belangstellend een kijkje nemen. Echt leuk!
"Het starten van je eigen bedrijf is een ontzettend leuke uitdaging. Alle in de loop van de jaren opgebouwde ervaring kan nu maximaal toegepast worden", aldus Jantien Milders-Lubbert, eigenaresse en dierenarts van Dierenartsenpraktijk Oer de Tjonger. Op de Landelijke Open Dag voor Dierenartsen zullen ook de deuren van deze praktijk geopend zijn. Iedereen die nieuwsgierig is hoe een kleine praktijk er gezellig maar professioneel uit kan zien, is van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Verwacht geen grootse uitspattingen en kado's, want Dierenartsenpraktijk Oer de Tjonger straalt eenvoud uit. Door alles simpel en duidelijk te houden, kunnen we eigenaren en hun dieren 100% aandacht geven. Er wordt rekening gehouden met de specifieke verwachtingen en wensen van de eigenaar en per patiënt wordt er gekeken naar het evenwicht tussen wat er mogelijk is en wat er wenselijk is.
"Het thema van de Landelijke Opendag is "Samenwerken" en dat is waar het bij ons ook om draait". Juist die communicatie en dat overleg is waar Dierenartsenpraktijk Oer de Tjonger haar kracht in legt. Samen met dier en eigenaar aan het werk. Samen moeten we het eens zijn over de beste en de juiste manier van omgaan met elkaar en daarmee komen we samen tot de beste behandel mogelijkheden.
Op zaterdag 3 oktober staan tussen 11.00 en 16.00 uur de deuren open in Langelille. Kom gerust geheel vrijblijvend een kijkje nemen. We zijn trots op wat we hebben neergezet en vinden het leuk om dat aan anderen te laten zien.
Echografie nu ook bij ons!
Mede door de bijdragen van iedereen bij de start van onze praktijk, is het mogelijk geworden om nu al een echo apparaat aan te schaffen. Natuurlijk was onze Utah de eerste 'patiënt' waarmee de kittens in haar buik een duidelijk gezicht kregen.
Het is een mooie techniek om meer duidelijkheid te krijgen over de binnenkant van uw huisdier. Voor het gebruik van de echo zijn geen speciale afspraken nodig. U bent welkom.
Goedkoper eerste consult
Als u voor het eerst bij ons met uw huisdier komt, krijgt u van ons 15 euro korting op het consult. Zo kunt u altijd een keer langs komen om kennis te maken, zonder dat het meteen veel geld kost.
Konijnen inentingen
Het is erg verstandig om uw konijn in te enten tegen de nare Konijnenziekte (Myxomatose) en VHD. Natuurlijk is dat bij ons ook mogelijk. Wij kijken dan meteen samen met u naar de tanden, de nagels en het gewicht van uw konijntje.