Dierenartsenpraktijk Oer de Tjonger

Tijd en aandacht voor U en Uw huisdier

Angst voor knallen

We gaan alweer richting het einde van de decembermaand, zo langzamerhand zullen er steeds meer knallen te horen zijn, met als hoogtepunt Oudejaarsavond! Voor ons vaak gezellig en leuk, maar voor menig huisdier een angstige gebeurtenis. Er zijn verschillende medicijnen om uw huisdier minder bang te laten zijn. De werkzaamheid varieert van homeopathische, natuurlijke werking tot zware tranquillizers. Voor elk dier is het vaak een beetje zoeken en proberen, wat het beste werkt en in welke dosering. Helaas bestaat er niet maar 1 medicijn tegen vuurwerkangst, wij informeren u graag wat de mogelijkheden hierin zijn.


Hierbij een aantal tips voor oudjaarsdag / avond:

- Laat uw dier niet alleen thuis

- Houd katten op Oudjaarsdag de hele dag binnen

- Neem op Oudjaarsdag maatregelen voor het uitlaten van uw hond.

- Vermijd momenten en plaatsen waar vuurwerk afgestoken wordt en zorg dat uw hond niet kan ontsnappen.

- Gedraag u zelf net als altijd, geef het goede voorbeeld aan uw huisdier.

- Geef geen extra vertroetelingen, daarmee wordt het angstige gedrag beloond. 

- Zorg voor een rustige omgeving. Doe op de kamer waar uw huisdier zit de gordijnen dicht en zet wat rustige muziek op, een vogelkooi kan afgedekt worden. 

- Laat katten met rust.

- De plaats die een kat uitkiest is een plaats waar hij zich het veiligst voelt. Probeer een kat bijvoorbeeld niet tegen zijn zin onder het bed vandaan te halen. 

- Zorg ervoor dat uw huisdier gechipt is en de chip goed geregistreerd staat.  Mocht uw huisdier desondanks toch nog vluchten, dan is uw huisdier met een chip snel weer thuis.

- Rond Oud en Nieuw tijdelijk uit logeren? Als het mogelijk is, is het goed om te overwegen om uw huisdier een paar dagen te laten logeren op een adres buiten de bebouwde kom, waar veel minder vuurwerk wordt afgestoken.

Wij wensen u en uw huisdier(en) een gezellig, rustig Oud en Nieuw

en een gezond 2024!